ARPIM cere Guvernului sa nu mai inventeze motive pentru amanarea actualizarii listei de medicamente compensate si gratuite

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) solicita autoritatilor sa comunice o data precisa pentru actualizarea listei de medicamente compensate si gratuite.

ARPIM solicita actualizarea intregii liste de medicamente cu cele 130 de molecule care au trecut deja printr-o metodologie solida de evaluare, prevazuta in legislatia in vigoare, care a fost agreata cu institutiile financiare internationale si publicata cu aproape un an in urma. Reamintim autoritatilor ca este pentru prima oara in Romania cand medicamentele au fost evaluate dupa o metodologie care respecta standardele internationale si care ia in considerare practicile si experienta cea mai relevanta din tarile Uniunii Europene.

Solicitam ca actualizarea listei sa se faca intr-un mod transparent, respectand legislatia in vigoare, iar toate cele 130 de molecule sa intre imediat in procesul de compensare. Orice amanare sau esalonare a introducerii medicamentelor deja evaluate, ar insemna o intarziere nejustificata care ar afecta o mare parte din pacientii romani – defavorizati oricum de amanarea continua a deciziei din ultimii 6 ani.

Consideram ca implementarea listei de medicamente gratuite si compensate, va demonstra reponsabilitatea comuna a autoritatilor romane si a industriei de medicamente fata de pacienti. Odata cu accesul pacientilor la terapii de ultima generatie, se va imbunatati starea de sanatate a populatiei, va creste speranta de viata a cetatenilor acestei tari, va creste productivitatea muncii, avand ca efect direct accelerarea cresterii economice.

Din pacate, in absenta unei decizii rapide privind implementarea acestei masuri, companiile farmaceutice vor fi nevoite sa isi reevalueze prezenta in Romania prin reducerea nivelului investitiilor si a numarului de locuri de munca existente.