Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) subliniază faptul că transparentizarea relațiilor dintre industria farmaceutică şi comunitatea medicală este unul dintre obiectivele principale ale industriei şi reprezintă un proces esențial în consolidarea încrederii dintre cei doi parteneri, precum şi în stabilirea unor reguli clare pentru derularea acestor colaborări.
Sumele vehiculate recent în spațiul mediatic, în urma publicării formularelor pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), reprezintă doar o parte din investiția directă a industriei farmaceutice în tot ceea ce înseamnă inovația medicală în România. Peste jumătate dintre medicii români au fost puşi la curent cu noutățile în medicină prin intermediul colaborărilor cu industria farmaceutică. În lipsa acestora, informaţiile despre noile medicamente sau despre descoperirile ştiinţifice de ultimă oră nu ar putea ajunge la medici pentru a fi mai apoi folosite în beneficiul pacienţilor.
În acest moment, în România nu există o politică publică de încurajare sau de facilitare a procesului de educaţie medicală continuă în rândul medicilor. Din această cauză, aceştia au acces limitat la tratate ştiințifice sau la studii despre medicamentele noi, ori la evenimente medicale în cadrul cărora sunt prezentate noutățile în medicină. Companiile farmaceutice încearcă să acopere acest deficit punându-le medicilor la dispoziție informaţii despre medicamentele lor sau facilitându-le accesul la diferite congrese şi simpozioane de profil. Educația medicală este componenta esențială pe care este construită relația dintre medic şi companiile farmaceutice şi care stă la baza progresului în tratarea pacienților.
Este esențial de subliniat faptul că noile tratamente sunt prezentate medicilor în termeni obiectivi, conform concluziilor procesului de cercetare şi dezvoltare în medicină şi care au fost aprobate de autoritățile competente. Decizia de a administra un medicament aparține doar medicului. Acesta o va lua în funcție de nevoile de tratament ale pacienților și pornind de la concluziile ştiinţifice şi de la procedurile terapeutice aprobate de către autorităţile europene sau naționale şi recunoscute şi aplicate de către asociaţiile profesionale medicale.
Industria farmaceutică este singura din România care reglementează un proces de transparentizare, țara noastră fiind, de altfel, printre primele din Europa implicate într-un astfel de demers. Cu siguranță etapele acestui proces pot fi îmbunătățite prin colaborarea tuturor celor implicați: autorități, companii şi profesionişti din domeniul sanitar.
Creşterea nivelului de transparentizare a relațiilor dintre industria farmaceutică şi profesioniştii din sistemul sanitar la nivel european este un obiectiv susținut activ încă din anul 2013 de Federația Europeană a Asociațiilor şi Industriei Farmaceutice (EFPIA). Industria farmaceutică a decis atunci să îşi autoreglementeze aceste interacțiuni prin adoptarea unui Cod de Transparență ale cărui prevederi ar fi urmat să fie aplicate începând cu anul 2015.
Companiile membre ARPIM au aderat încă din acel moment la aceste principii şi ulterior, împreună cu reprezentanții Ministerului Sănătății şi ai ANMDM au mers un pas mai departe prin transformarea unei măsuri de autoreglementare într-un cadru legislativ național.