,,Se vorbeşte foarte des în ultima vreme despre cum ar trebui să fie calculat prețul la medicamente. Credem că cel mai important criteriu, accesul pacienților la medicamente, a fost uitat. Implementarea în forma actuală a Ordinului 75/2009 referitor la modalitatea de stabilire a prețurilor la medicamente şi implicit a articolului 81 care prevede referențierea prețului medicamentelor originale la prețul medicamentelor generice va avea consecințe majore asupra calității vieții pacienților români”, a declarat Dan Zaharescu, Directorul Executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).
ARPIM subliniază că actuala metodologie de calcul, pusă în aplicare fără o analiză prealabilă de impact, impune scăderea prețului medicamentelor cu 35% sub minimul european deja stabilit, fapt care va afecta aproximativ 800.000 de pacienți români prin limitarea accesului acestora la medicamente.
Conform unui studiu realizat de o firmă de consultanță independentă, 123 de medicamente ar putea dispărea de pe piață odată cu impunerea referențierii prețului medicamentelor originale la prețul medicamentelor generice. Pacienții cu boli cardiovasculare, afecțiuni neurologice, oncologice vor avea de suferit, mai ales că 55 dintre medicamentele care pot dispărea au alternative generice limitate în piață.
Implementarea Ordinului 75/2009 în forma actuală nu va afecta doar viața pacienților. (1)
Aceasta va determina şi o scădere de aproximativ 153 milioane lei la veniturile bugetului de stat, conform unui studiu de impact realizat de PwC România pentru ARPIM . Scăderea este generată de faptul că, în urma unor eventuale restructurări sau reduceri ale investițiilor în România, se vor diminua contribuțiile companiilor farmaceutice la bugetul de stat provenite din achitarea TVA şi taxele şi impozitele aferente desfăşurării activității acestora în România. (2)
,,Avem încredere că noua metodologia de calcul va ține cont de nevoile reale ale pacienților români şi va fi aplicată de la 1 noiembrie, aşa cum a fost anunțat”, a adăugat Dan Zaharescu.
(1)Datele fac parte dintr-un studiu realizat de firma de avocatură DLA Piper în luna ianuarie 2016 evaluând portofoliul de medicamente a 17 companii farmaceutice membre ARPIM.
(2)153 milioane lei pierdere estimată = conform studiului PwC, impozitul pe profit colectat în prezent, calculat la nivelul actual al prețurilor la medicamente, ar fi cu 79 milioane lei mai mic, iar contribuțiile din TVA s-ar reduce cu 74 milioane lei, toate acestea reprezentând pierderi pentru bugetul de stat.
Despre raportul PwC
Acest raport este realizat la cererea ARPIM si are la bază un calcul ce include un număr de 431 de medicamente inovatoare şi biologice care au alternativă generică, respectiv biosimilară în piață şi are la bază datele furnizate de companiile membre ARPIM.