Numarul studiilor clinice efectuate in Romania este in crestere

In Romania, numarul studiilor clinice a fost in crestere in ultimii trei ani. In luna aprilie a anului 2014, conform Institutului National de Sanatate SUA, erau active 296 studii clinice, in timp ce in 2011 au fost desfasurate doar 244 studii clinice.

,,In jurul datei de 20 mai, la nivel mondial, este marcata Ziua Internationala a Studiilor Clinice, un prilej pentru  a sublinia faptul ca studiile clinice sunt esentiale in procesul de cercetare si dezvoltare a unui medicament. Obiectivul acestora este de a stabili nivelul de siguranta si de eficienta a unui medicament si de a identifica doza si durata optima de administrare. Fara studii clinice, o molecula nou identificata nu ar putea ajunge la pacient.  Mai mult, 60% din costurile necesare dezvoltarii unui medicament de ultima generatie sunt alocate studiilor clinice.

Este un semn bun faptul ca in Romania numarul studiilor clinice este in crestere, intrucat inseamna investitii in sistemul de sanatate romanesc si totodata, un acces crescut al pacientilor la tratamentele de ultima generatie, inca in asteptare pentru a intra pe lista medicamentelor compensate si gratuite”, a mentionat Oana Igrisan, Director Comunicare al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

La nivel european, conform Agentiei Europene a Medicamentului, 4000 de studii clinice sunt autorizate anual in zona EEA (Uniunea Europeana si Islanda, Liechtenstein, Norvegia).