Ieri a fost publicată în Monitorul Oficial metodologia HTA, un prim pas foarte important în actualizarea listei medicamentelor compensate şi gratuite. Acest lucru înseamnă că pacienţii români vor avea în cel mai scurt timp acces la medicamente de ultimă generaţie. Ei vor putea fi trataţi, după 6 ani de aşteptare, la acelaşi nivel cu ceilalţi pacienţi europeni şi vor beneficia de cele mai moderne şi performante tratamente.
,,Ne bucură faptul că Ministerul Sănătăţii a făcut acest pas foarte important pentru pacienţii români şi că accesul la tratamente de ultimă generație va fi în scurt timp posibil şi în România. Anticipăm că deschiderea listei de medicamente compensate va avea beneficii reale asupra economiei şi asupa societăţii noastre. Acest lucru pentru că tratamentele inovatoare sunt mai eficiente, cu mai puţine efecte adverse, cu un grad de tolerabilitate mai mare şi presupun o perioadă de recuperare mai scurtă. Toate acestea sunt atât în avantajul pacienţilor care se vor vindeca într-un timp mai scurt și vor simţi o îmbunătăţire a calităţii vieţii lor, dar şi în avantajul economiei, datorită reducerii costurilor indirecte legate de spitalizare si reintegrarea mai rapida a pacienţilor în societate”, a declarat Oana Igrişan, Director de Comunicare al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
,,Definirea metodologiei de actualizare a listei (HTA) este un pas extrem de important care aduce pacienţii români mai aproape de progresele înregistrate de medicină în ultimii ani. Dorim să ne exprimăm în continuare deschiderea la dialog pentru finalizarea acestui proces important şi ne angajăm că vom pune la dispoziţie toată expertiza noastră pentru ca acesta să se realizeze într-un orizont de timp corect pentru pacienţii români. Avem încrederea că în acest demers toate părţile implicate vor respecta principiile transparenţei şi predictabilităţii”, a adăugat Oana Igrişan.
În prezent,conform protocolului încheiat în luna martie, ARPIM colaborează cu Ministerul Sănătăţii în ceea ce priveşte scăderea eşalonată a datoriilor din sistem şi identificarea unei formule sustenabile pentru mecanismului taxei clawback, prin care să se asigure echilibrul financiar al sistemului sanitar din Romania.