Pretul revizuit al medicamentelor inovatoare si generice trebuie publicat simultan respectand legislatia in vigoare

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) solicita Ministerului Sanatatii un tratament nediscriminatoriu in ceea ce priveste revizuirea preturilor medicamentelor originale si generice.

Publicarea unei variante distincte a catalogului de preturi CANAMED, care sa includaƒpretul revizuit numai in cazul medicamentelor inovative (originale) nu are nicio baza legala si va avea un impact negativ atat asupra producatorilor de medicamente, cat si asupra pacientilor.

,,Pentru ca statul roman sa reuseasca sa obtina economiile anticipate si sa creeze spatiu bugetar care sa ofere pacientilor acces la medicamente de ultima generatie, este esential ca mecanismul de revizuire a preturilor sa se aplice tuturor medicamentelor, fara discriminare.

Mai mult, subliniem ca este injust ca producatorii de medicamente originale sa fie singurii care sustin sistemul de sanatate prin alinierea preturilor conform noilor prevederi”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM.

ARPIM atrage atentia ca in calcularea preturilor efectuata de Ministerul Sanatatii apar numeroase discrepante fata de preturile depuse de producatorii de medicamente originale, iar autoritaţile au obligatia de a comunica direct catre producatori deciziile adoptate cu privire la preturi si motivele care au stat la baza lor. Toate aceste neclaritati trebuie rezolvate impreuna cu producatorii, astfel incat varianta finala a CANAMED sa fie una corecta si completa, care sa nu pericliteze prezenta anumitor medicamente pe piata.

,,Romania este tara cu cele mai mici preturi la medicamente din Europa si este singura tara care are un sistem de clawback prin care industria suporta intregul deficit financiar dintre consumul real si bugetul alocat medicamentelor. In acest context, consideram benefica si salutam decizia de a solicita expertiza tehnica din partea Comisiei Europene pentru identificarea unui nou mecanism de stabilire a preturilor si ne aratam intreaga disponibilitate de a contribui la acest proces cu experienta internationala pe care membrii nostri o au in domeniu. Astfel, va putea fi creat un cadru economic care sa permita accesul pacientilor la medicamente si care sa asigure un mediu de afaceri predictibil, sustenabil si stabil ce va permite companiilor farmaceutice sa continue operatiunile in Romania.

Pana la aprobarea si implementarea unei noi metodologii de stabilire a preturilor la medicamente, solicitam public Ministerului Sanatatii ca procesul de reavizare a preturilor medicamentelor, care este in desfaşurare in acest moment, sa se realizeze cu respectarea tuturor prevederilor legale in vigoare, cu aplicarea corecta a acestora pentru toti  producatorii de medicamente (in mod unitar si nediscriminatoriu), fie producatori de medicamente originale sau generice.

Totodata, readucem in atentia autoritatilor necesitatea unei finantari corecte a sistemului de sanatate care sa ajunga in cel mai scurt timp la cel putin 6% din PIB”, a adaugat Dan Zaharescu.