Importanta inovatiei

Preventia este primul pas in efortul de a ramane sanatos. Insa, atunci cand este prea tarziu pentru a preveni, terapiile medicamentoase sunt o solutie eficienta pentru imbuntatirea starii de sanatate. Pentru eficienta, pentru a fi cat mai potrivite cu pericolele lumii in continua miscare si dezvoltare, este foarte important sa se investeasca in cercetare si dezvoltarea medicala.
Ne putem oare imagina o lume unde nu exista progres tehnologic? Dar o lume in care se spune stop cercetarii? Ar fi probabil o lume fara viitor, fara “arme” impotriva bolilor si virusilor noi, rezistenti la medicatii descoperite cu cateva zeci de ani in urma.

Companiile membre ARPIM au descoperit majoritatea tratamentelor existente astazi in lume, pentru unele dintre cele mai raspandite boli. Variola a fost eradicata, HIV/SIDA a devenit o afectiune cu care se poate trai in conditii normale timp indelungat, cancerul si bolile cardiovasculare au tratamente eficiente care, desi nu vindeca boala complet, prelungesc durata de viata a pacientului si imbunatatesc calitatea vietii acestuia.

Conform OMS, in prezent exista peste 30.000 de boli cunoscute si doar pentru 25% dintre acestea s-a descoperit un tratament eficient. Prin urmare, pentru restul de 75% dintre afectiunile cunoscute inca se cauta un tratament, iar acest lucru se poate realiza doar prin continuarea investitiilor in cercetarea si dezvoltarea de noi molecule.

Rezultatele cercetarilor farmaceutice de astazi se vor concretiza in anii urmatori si acestea reprezinta principala speranta pentru pacientii din intreaga lume.