De la molecula la medicament

Procesul de creare a unui medicament inovator presupune investitii financiare majore din partea companiilor farmaceutice, deoarece, pe langa procesul de productie propriu zis, un medicament original este descoperit de echipe de cercetatori care pot lucra mai bine de 15 de ani si este supus unor teste clinice riguroase si costisitoare, inainte de a fi pus pe piata.

Descoperirea unei molecule eficiente este un proces indelungat si costisitor. De exemplu, din peste 10.000 de molecule aflate in faza de cercetare, doar cateva zeci merg mai departe in faza de dezvoltare si doar una poate ajunge in final la pacient. Acest proces poate dura chiar si 15 ani, iar costul depaseste 1 miliard de euro, conform estimarilor EFPIA.

Odata cu comercializarea acestor medicamente se permite de fapt continuarea ciclului de cercetare si dezvoltare, pastrand speranta ca si cele mai grave boli vor putea fi tratate in viitor.

Fara acest efort continuu, progresul in medicina ar stagna, rapind speranta la o viata mai buna a milioane de oameni aflati in suferinta. Administrarea unui tratament inovator presupune o perioada de boala mai scurta, o perioada de spitalizare mai mica si implicit costuri mai mici cu spitalizarea, mai putine efecte adverse, o viata mai activa si, in general, o calitate mai buna a vietii.